Metoda LASIK

LASIK (laser in situ keratomileusis) je danes najpogosteje izvajana vrsta posega za odstranjevanje dioptrije. LASIK je najpogostejši izbor kirurgov zaradi visoke preciznosti, odličnih in dolgotrajno stabilnih postoperacijskih rezultatov, popolne odsotnosti bolečine (tudi v času operacije in v postoperacijskem obdobju) in izjemno redkih komplikacij.

Procedura LASIK je sestavljena iz dveh korakov operacije. V prvem koraku se oblikuje flap (pokrovček na roženici), v drugem koraku pa se remodelira površina roženice z excimer laserjem. Flap na roženici se lahko formira na dva načina: 
  •  - Z mehaničnim mikrokeratomom (z rezilom, LASIK MK)
  •  - Femtosekundnim laserjem (brezkontaktno)
     

     Femto – LASIK (imenovanem tudi: ALL – Laser LASIK, Bladeless LASIK, iLASIK, Z-LASIK). 
Indikacije za operacijo so dioptrija od -10.0 do +6.0 in do ±6.0 cilindrov astigmatizma. Je način LASIK metode, ki je popolnoma avtomatiziran in upravljan z laserji, brez uporabe rezil. Femtosekundni laserji so v uporabi že od leta 2001 in so v osnovi predstavljali nov preboj v zanesljivosti LASIK operacij. Od 5 vrst femtosekundnih laserjev na svetu ima Klinika Svjetlost izkušnje z operiranjem kar na štirih tipih femtolaserjev (IntraLase FS 150 kHz, Ziemmer LDV, Technolas 520F in Visumax). Danes se izvajajo operacije izključno na najnovejšem modelu IntraLase femtosecond laserju z 150 kHz, ki je hkrati tudi najpogosteje uporabljani femtosekundni laser v svetu.




Komentarji