Kako se obnašati, ko odkrijete glavkom v začetni fazi nosečnosti?




Pogovor z oftalmologom vas bo hitro pomiril. Ne skrbite, nič slabega ne bo z vami ali vašim otrokom. 
Oftalmolog-strokovnjak za glavkom vas bo seznanil z nekaj dejstev o tej bolezni:
  1. Glavkom je bolezen očesnega živca, ki ni nujno povezana s povišanim očesnim pritiskom. Bolezen je pogostejša pri starejših osebah, vendar ne izvzame tudi mlajše osebe.
  2. Če bolezni ne zdravimo, lahko pripelje do zoženja vidnega polja in kot končni rezultat – do izgube vida.
  3. Strah je upravičen, vendar je treba vedeti, da je z ustrezno terapijo, glavkom lahko pod nadzorom. V tem primeru kot tudi pri drugih boleznih strah je veliki zaveznik, zaradi katerega pacienta spodbuja na redno spremljanje bolezni.
  4. Začetna terapija so kapljice za zniževanje očesnega pritiska in pri večini pacientov je to trajna in učinkovita terapija. Lahko se naredi tudi lasersko zdravljenje, ki je popolnoma neagresivno, ne škoduje za oči in dodatno zniža očesni pritisk. Operacija je ta zadnja rešitev pri zdravljenju glavkoma. 
 

Kako se obnašati v nosečnosti, če imate glavkom?


Veliko ljudi je vsaj enkrat bilo v položaju, da uporablja zdravila za različne bolezni. Če beremo navodila, vidimo, da je vedno posebno napisano pravilo za nosečnice in dojenje. Vsaka farmacevtska družba vedno ukaže na veliko previdnost pri uporabi zdravil med nosečnostjo in dojenjem. Priporočljivo je, da se v teh primerih ne uporabljajo zdravila – vendar pa to ni vedno mogoče.


Komentarji