Kaj, ko pacienti, ki so laserski odpravljali dioptrijo, dobijo katarakto?

Minilo je več kot 25 let od prvih modernih laserskih korekcij vida oz. laserskega odpravljanja dioptrije. Pacienti, ki so v tem obdobju naredili poseg, so zdaj v letih, ko lahko dobijo katarakto. Posebej se to nanaša na tiste, ki so korigirali kratkovidnost (minus dioptrija), ker je znano, da pacienti z minus dioptrijami prej dobijo katarakto.

Laserska odprava dioptrije ne pospeši pojave katarakte in njena pojava ni v zvezi s tem postopkom. Operacija katarakte pri pacientih, ki so naredili lasersko korekcijo vida, se izvaja popolnoma enako kot pri vseh ostalih pacientih. To velja tudi za LASIK in PRK metodi.

Pacienti, ki so z laserjem odpravili dioptrijo, si tudi po operaciji katarakte želijo biti brez očal. To jim omogočajo t. i. leče za korekcijo presbiopije (bralne ali starostne dioptrije), to so pa multifokalne intraokularne leče (MFIOL) ali leče z razširjenim razponom vida (Symfony IOL). Obstaja nekaj razlogov, zakaj smo do nedavno t. i. post LASIK ali post PRK-a pacientom pri operaciji katarakte vstavljali izključno monofokalne leče in so potem morali uporabljati očala za branje.



Komentarji